Over ReAttach
ReAttach is een niet-belastende, kortdurende interventie die zich richt op het optimaliseren van stress- en emotieregulatie.

Clinical Neuropsychiatry Award

wetenschappelijk onderbouwd
Geregistreerde ReAttach therapeuten
Landen waar ReAttach ingezet wordt

Laagdrempelig
ReAttach is een methodiek waarbij je cliënt niet hoeft te praten en het is niet nodig dat trauma’s of nare gebeurtenissen opnieuw beleefd worden.

Kortdurende interventie
ReAttach is een opmerkelijke, snelwerkende en in de praktijk bewezen methode met gemiddeld 5 behandelingen verspreid over 3 maanden.

Snel resultaat
Cliënten ervaren al na één behandeling een ‘opgeruimd hoofd’, minder klachten en minder stress. Hierdoor kunnen zij beter functioneren.

Breed toepasbaar
ReAttach wordt als systemische interventie ingezet bij kinderen, jongeren en volwassenen met psychotrauma, effectregulatie stoornissen, hechtingsproblemen, psychosomatische klachten en ontwikkelingsstoornissen.

Persoonlijke groei
Het is een meerwaarde voor iedereen die als persoon wil groeien door op een goede manier om te gaan met onaangename gedachten, gevoelens en ervaringen, en te focussen op wat echt belangrijk is in zijn of haar leven.

De ‘missing link’
ReAttach is een multidisciplinair toepasbare methode die zowel binnen het Sociale Domein als binnen de Paramedische Zorg wordt toegepast en die door de diverse beroepsgroepen als de ‘missing link’ wordt ervaren.
Reattach is een bijzonder, effectieve en vooral verrijkende behandelmethode die ik al mijn vakgenoten aanraad!

Drs. Fanny Stempher
Registerpsycholoog
Supervisor GZ-psycholoog
Toen ik met ReAttach in aanraking kwam wist ik het meteen: Dit is de ‘missing link’ in mijn werk!

Corry Heesterbeek
Fysiotherapeut
Neurorevalidatie
Oncologie
Psychosomatiek
Alle kindertherapeuten zouden ReAttach moeten kunnen toepassen. Het is de meest vriendelijke, toegankelijke en effectieve methode om je behandeldoelen te bereiken.

Mariëlle Bartholomeus
Kinderergotherapeut
Sensorische integratie therapeut
Wereldwijd ingezet door een breed scale aan paramedici
ReAttach is een door Drs. Paula Weerkamp ontwikkeld als doeltreffende interventie om mensen te ondersteunen bij het omgaan met complexe problematiek zoals autisme, trauma, niet aangeboren hersenletsel.
Inmiddels wordt ReAttach wereldwijd door een diversiteit aan paramedici ingezet bij kinderen en volwassen met centraal neurologische problematiek, functioneel neurologische stoornissen, oncologische problematiek, Psychosomatische klachten, (psycho)geriatrische problematiek, taal- spraakstoornissen en post-traumatische en stress-klachten.
De kracht van ReAttach is dat je niet hoeft te práten over wat je hebt meegemaakt, waar je last van hebt, wat je wilt veranderen, wat je hebt te verwerken. ReAttach maakt gebruik van stemgebruik, denkopdrachten en lichte ritmische aanraking op de handen. Het zorgt ervoor dat je zelf in staat komt om de juiste informatie op te halen, te registreren en te (her)plaatsen. Door de oefeningen ontstaan er nieuwe hersenverbindingen die andere inzichten geven en die oude patronen vervangen. Op die manier ontstaat er ontspanning, overzicht en een nieuw perspectief voor groei.
Heb jij als zorgprofessional cliënten die last hebben van overprikkeling, trauma, burn-out, angst of somatische klachten, identiteitsproblemen of leerproblemen? Dan is ReAttach echt iets voor jou!
Wat ervaren cliënten?
ReAttach werkt krachtig maar vriendelijk en wordt meestal ervaren als een prettige en ontspannende behandeling. Cliënten ervaren hernieuwde energie, zitten beter in hun vel, voelen zich emotioneel meer in balans en hebben een betere ‘grip’ op het leven.
Daarnaast ervaren cliënten door ReAttach een ‘opgeruimd hoofd’, minder klachten en minder stress waardoor ze weer beter kunnen functioneren.
De effecten van ReAttach:
Verbetering van spanning – en emotieregulatie
Vermindering van vermoeidheidsklachten
Meer zelfcontrole op het gebied van chronische pijn
Verbetering in sociale interacties
Vermindering van (beweeg) angst
Verbetering van spontane spraak
Verbetering van motorische vaardigheden / motorische aansturing
Het nemen van eigen verantwoordelijkheid / komen tot een actieve coping
Geschikt voor legio zorgprofessionals
ReAttach wordt wereldwijd succesvol toegepast door professionals in de zorg uit diverse beroepsgroepen.
Psychologen
Orthopedagogen
Jeugdzorgwerkers
De VG-sector
het Sociale Domein
Paramedici
Neuro-revalidatie
Ouderenzorg
Ergotherapeuten
Fysiotherapeuten
Praktijkondersteuners
SPV’ers
Oefentherapeuten
Sensorisch integratietherapeuten
ReAttach bij complexe ontwikkelings problematiek
Bij complexe doelgroepen, zoals persoonlijkheidsproblematiek, autisme, neurorevalidatie, chronische pijn of chronische post-traumatische stress kun je in korte tijd een enorm verschil maken door ReAttach toe voegen aan je professionele repertoire.
Bij mensen met autisme verandert ReAttach de sociale communicatie en voor autisme kenmerkende interactie problemen door het activeren van betekenisverlening in samenhang. Volwassenen met autisme ontgroeien hierdoor hun diagnose en bij kinderen met autisme zien we dat zij ontwikkelingsachterstanden ten opzichte van leeftijdsgenootjes in gaan halen. De gefragmenteerde informatieverwerking die problemen met overzicht veroorzaakt, maakt plaats voor inzicht, overzicht, zelfbewustzijn, zelfregulatie en autonomie.
‘ReAttach moet je ervaren. ReAttach moet je doen!’
"De ReAttach opleidingsdagen zijn als ReAttach zelf: oprecht, integer, verzorgd, professioneel en zorgvuldig onderbouwd. Er is voldoende ruimte voor interactie en persoonlijke ontmoeting. Ieders bijdrage wordt gewaardeerd. Voor mij heeft het betekend dat ik ReAttach direct geïnspireerd en gemotiveerd kan toepassen in de dagelijkse praktijk. Het is een verrijking en verdieping en heel fijne aanpak, gewaardeerd door mijn cliënten en met mooie resultaten!"
Martin Stempher
Marts Coaching, ‘Manage Work & Life’
Ontwikkeld door Drs. Paula Weerkamp
Directeur ReAttach Academy
Als orthopedagoog en ontwikkelaar van de ReAttach methodiek, sta ik voor toegankelijkheid en kwaliteit van ReAttach en de ReAttach Opleidingen.
Drs. Paula Weerkamp
Hoe ziet een ReAttach behandeling eruit?
De ReAttach therapeut en cliënt zitten tegenover elkaar aan een smalle tafel. Voor de sessie hebben zij een gesprek gehad, waarbij symptomen zijn geïnventariseerd en behandeldoelen zijn opgesteld.
Tijdens de sessie reguleert de therapeut de sensorische prikkels en het spanningsniveau van de cliënt om de voorwaarden voor de ReAttach training te optimaliseren. De therapeut vraagt de cliënt om de handen plat op tafel te leggen, zodat de therapeut door middel van ritmische aanrakingen van de handpalmen tactiele stimulatie kan geven, als onderdeel van de behandeling. Er volgt een sociaal cognitieve training waarbij de meeste volwassen cliënten de ogen sluiten. De totale sessie duurt circa 20 minuten.
Evidence based practice
Protocollaire interventie
Het ReAttach protocol is beschreven in het Nederlands en het eerste praktijkgestuurd onderzoek over de toepassing bij volwassenen is in 2015 beloond met de Clinical Neuropsychiatry Award. Er zijn 3 artikelen gepubliceerd over de effectiviteit van ReAttach bij volwassenen, bij kinderen en bij autisme in Clinical Neuropsychiatry.
Internationale implementatie
Er zijn op dit moment in 12 landen collega’s opgeleid en er worden steeds meer artikelen gepubliceerd. Artikelen zijn verschenen in het Nederlands, Engels, Spaans, Russisch, Italiaans en het Macedonisch. Alle materialen ReAttach Academy heeft ontwikkeld vallen onder copyright van Stichting ReAttach Therapy International. Hierdoor kunnen de vertalingen vlot gerealiseerd worden en blijven de materialen beschikbaar voor alle ReAttach therapeuten die aangeslotenen zijn van deze stichting.
We staan niet alleen
Er is eens sterke betrokkenheid van internationale wetenschappelijke collega’s die ons helpen met het publiceren van onderzoek artikelen in Internationale Vakbladen. Wij zorgen met elkaar dat ReAttach, voor alle professionele disciplines, als bewezen effectieve, kwalitatief hoogstaande interventie geïmplementeerd kan worden, zodat de toegankelijke methode snel beschikbaar komt voor iedereen die hier gebruik van wil maken.
Wetenschappelijk onderzoek Universiteit Maastricht
ReAttach Academy werkt samen met Universiteit Maastricht aan verder onderzoek naar de effectiviteit en toepassing van ReAttach bij verschillende doelgroepen. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van Prof. Dr. Therese van Amelsvoort van de
faculteit Psychiatrie en Neuropsychologie.
Wetenschappelijk onderzoek vanuit het buitenland
ReAttach Academy werkt ook mee aan onderzoeken die vanuit het buitenland zijn opgestart, zoals onderzoek naar ReAttach bij topsporters (leren excelleren).
- Stichting ReAttach Therapy International geeft een wetenschappelijk tijdschrift uit, onder leiding van Prof. Dr. Vladimir Trajkovski: Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities. Dit onafhankelijk platform, ondersteund door een internationale editorial board van professoren, biedt ruimte aan collega’s om ervaringen rondom ReAttach te publiceren.
- De toepassing van ReAttach bij autisme werd voor de 3e keer gepresenteerd op het World Autism Organisation Conference: November 2018 Houston Texas.
- Het eerste wetenschappelijk onderzoek over de toepassing van ReAttach bij volwassenen is beloond met de Clinical Neuropsychiatry Award. Er zijn 3 artikelen gepubliceerd over de effectiviteit van ReAttach bij volwassenen, bij kinderen en bij autisme in Clinical Neuropsychiatry.
- Het eerste ReAttach Therapy International Congres werd gehouden op 14 en 15 April 2018 in Eindhoven.
Aan de slag met ReAttach
Wil je leren hoe je ReAttach kunt toepassen bij je cliënten? Of meer weten over deze innovatieve en effectieve interventie?